STIHL MSA 160 C akkusaha

Markkinoilla on jo kauan ollut saatavilla ympäristöystävällisiä sähkökäyttöisiä puutarhakoneita, mutta niissä on johdosta aina enemmän tai vähemmän haittaa. Viime vuosina akkukäyttöiset puutarhatyökalut ovat vallanneet uusia alueita, ja nyt saa jopa akkukäyttöisiä moottorisahoja. STIHL on tuonut markkinoille 36 V , 160 Wh lithium-ion akulla varustetun sahan jolle luvataan jopa 150 kiekon katkaisua 10 * 10 cm mittaisesta puusta.

Stihl MSA 160 C akkukäyttöinen moottorisaha

Saha painaa 3.2 kg ilman akkua, ja 4,9 kg 160wH, AP160 akulla. Itse saha, akku ja laturi myydään erikseen, mutta akku ja laturi käy myös muihin Stihlin akkukäyttöisiin puutarhakoneisiin, kuten raivaussahaan, pensasleikkuriin ja lehtipuhaltimeen.

Alhaisin hinta mitä löysimme kotimaassa oli 310 € sahasta ilman akkua.

Li-ion Akku

Erään saksalaisen sivuston mukaan hinnat akuille ja latureille saksassa ovat seuraavat:

Akku Paino Suorituskyky Hinta
AP 80 1,1 kg 80 Wh / 2,2 Ah 159 €
AP 120 1,6 kg 120 WH / 3,3 Ah 209 €
AP 160 1,7 kg 160 WH / 4,5 AH 259 €
Laturi Hinta
Vakiolaturi AL 100 62 €
Pikalaturi AL 300 112 €
Lisälaitteet Hinta
Akkuvyö ylimääräisten akkujen kuljettamiseen
24.50 €
Valjaat akkuvyöhön 24 €

Stihl myy myös akkuvyön lisäakuille, josta johto kulkee koneeseen ja johon saa lisättyä lisää laukkuja tarranauhakiinnityksellä.

Stihl akkuvyö

Ruotsalaisessa verkkokaupassa hinta AP 160 akulle oli 315 €, joten eroja näköjään löytyy. Tiedustele hinnat omalta jälleenmyyjältäsi.

Yhteishinta MSA 160 C sahalle AP160 akulla ja vakiolaturilla tulee siis noin 600 – 700 €, mikä ei tietysti ole mikään pikkusumma kun moottorisahasta on kyse. Päivitys 2.6.2012: Stihl jälleenmyyjällä oli pakettitarjouksessa MSA 160 C akkusaha, AP 160 akku, ja AL 100 laturi yhteishintaan 595 euroa eilen vierailessani liikkeessä.

Akussa on neljä valodiodia jotka kertovat latauksen tilan ja kuinka paljon virtaa akussa on jäljellä. Huomattavaa Stihlin akussa on että kapasiteetti on 4,6 ampeerituntia joka on enemmän kuin monessa kilpailijan vastaavassa sahassa (2,6 Ah), tätä artikkelia kirjoittaessa.

Stihl AP160 akku ja laturi

Stihl AP160 akku ja laturi

 

Terälevy ja ketju

Terälevy tässä sahassa on 30 cm pitkä, ja siinä on Stihlin erityisesti akkusahalle kehittämä ketju. Valmistajan mukaan 1/4 tuuman (vrt. yleisempi 0.325 tuuman ketjut) Picco Micro 3 (PM3) ketju pienentää takapotkua ja vähentää tärinää kiitos litteän ja kapean muodon ja pienen ketjujaon. Ketjussa on 1,1 mm ketju-ura ja sitä voi teroittaa viilalla joka on läpimitaltaan 3,2 mm, eli ei mikään standardikoko.

Pico Micro 3 teräketju ja .325 tuuman teräketju

Tavallinen .325 tuuman- ja 1/4 tuuman Pico Micro 3 teräketju

Laippa on Stihlin 30 cm pitkä Rollomatic E Mini, ja pituus riittää noin 20 cm halkaisijan puun tai oksan katkaisuun ongelmitta. Erityisen kapean ketjun ansiosta, myös leikkausjälki on pienempi puussa.

Saha on myös herättänyt kiinnostusta moottorisahaveistäjien piireissä pienen koon ja painon sekä pienen melutason ansiosta. Veistäjät käyttävät yleensä erikoislaippoja jotka sovelutvat paremmin veistämiseen, kuten alla olevassa videoss missä MSA 160 C käytetään veistämisessä kahdeksan tuumaisella Zebra-carvinglaipalla. Teräketju on tekijän mukaan viilattu alas jotta sillä voisi leikata paremmin laipan kärjellä.

Ero normaalin .325 tuumaisen teräketjun ja Picco Micro – ketjun katkaisupinnassa on myös selkeä.Kuvaesimerkki normaalin teräketjun katkaisupinnasta, ja Picco Micron katkaisupinnasta. Hedelmäpuiden oksien katkaisussa tasaisempi jälki on suositeltava, leikkausjäljen bakteerikasvun minimoimiseksi.

Ketjua kiristetään samantyyppisellä ketjunkiristimellä kuin Stihlin ammattimalleissa, ja siihen ei vaadita työkaluja. Jos kuuman ketjun kiristää käytön aikana, kannattaa löysätä sitä kun on lopettanut työn ja saha kylmenee, muuten on olemassa laakerivauroiden riski.

Sahassa on myös quick-stop pikapysäytystominta, joka pysäyttää ketjun välittömästi kun käyttäjä irrottaa otteen kaasukahvasta, tai jos takapotkusuojus laukaistaan.

Vaikka akkuketjusaha ei vaadi polttoainetta, se syö kyllä ketjuöljyä, ja valmistaja suositteleekin ketjuöljyn tason tarkistamista akunvaihdon yhteydessä, ja täyttöä viimeistään kahden akkusyklin jälkeen.

Sähkömoottori

MSA 160 C:n EC-moottorissa (Electronically Commutated) ei ole hiiliharjoja, kuten tavanomaisissa sähkömoottoreissa, joten kulumista ei myöskään ole samalla tasolla, ja voimaa voidaan hyödyntää tehokkaasti. Harjattomissa tasavirtamoottoreissa kelat sijaitsevat staattoreissa ja edut ovat kevyempi moottori ja enemmän vääntövoimaa, hiljaisempi käynti, ja parempi tehon hyödyntäminen, mutta tarvitaan ohjauslaite joka ohjaa jännite oikeaan kelaan oikeaan aikaan.

Stihl MSA 160 C EC-sähkömoottori

Miten saha pärjää käytössä?

Akkusaha on suunniteltu eri käyttöön kuin voimakkaat bensaketjusahat, lähinnä ehkä puutarha-, mökki-, ja timpurikäyttöön. Mitä mieltä käyttäjät ja testaajat sitten ovat, miten hyvin Stihlin akkusaha pärjää tässä tehtävässä?

Kotimainen Metsälehti testasi 11/2011 – numerossaan viisi akkusahaa, josta yksi oli Stihl MSA 160 C. Muut testissä mukana olleet sahat olivat Boschin AKE 30 LI, Ryobin RCS 36, Gardena 2018 LI, sekä Makitan BUC 250. Testissä vertailtiin perusominaisuuksia, leikkaustehoa ja akun kestoaikaa jatkuvassa sahauksessa.

Testissään Metsälehti huomaa että Stihl MSA 160 C on ylivoimainen, ei ainoastaan leikkausteholtaan muihin testin sahoihin verrattuna, vaan myös akkukestoltaan. Stihlin akku riitti 164:n 10*10 cm parrun katkaisukertaan. Hakkuuhommiin ei Metsälehti akkusahaa suosittele, ”puu saatiin kyllä nurin, mutta karsinnasta ei tullut mitään”, Metsälehti toteaa.

Stihl MSA 160 C sahaa puunrunkoa

Saksalainen motorsaegenkette-schaerfen.de testasi myös Stihlin akkusahaa käytännössä ja totesivat sahan olevan kevyt ja hiljainen sekä sopivan erinomaisesti puutarhan karsinta- ja leikkaustöihin. Katkaisujälki hedelmäpuiden oksissa on tasainen ja ero on melko pieni japanilaistyyppisen käsisahan katkaisujälkeen.

Seuraavaksi saksalaisessa testissä oli vuorossa polttopuiden sahaus. Testaajat sahasivat 10-15 cm paksua koivua 30 cm pituisiksi paloiksi, ja saivat aikaiseksi puoli kuutiometriä polttopuuta yhdellä latauksella. Testaajat kiittivät sahan helppoa käsittelyä ja se että hiljaisuus vallitsee heti kun päästää kaasuakahvaa ja siirtää uusia puita sahapukille. Leikkausteho oli myös positiivinen yllätys, myös kaapelin puuttuminen ilahdutti. Kuva.

Saksalaiset testasivat myös sahan jaktuvaa käyttöä, ja sahasivat sillä 33 minuuttia ja 20 sekuntia yhdellä latauksella. He pitivät pienen tauon jotta saha sai jäähtyä. Akun latausaikaa huomoiden, voi sahata jatkuvasti jos omistaa kolme akkua, mutta harva kuitenkin sahaa tauotta koko päivän, joten kahdella akulla pääsee varmaan pitkälle.

Sahaan ollaan testissä erittäin tyytyväisiä, ja suositellaan niille jotka leikkaavat ja karsivat puutarhassa, ja joskus haluavat sahata kuutiometrin polttopuuta. Hyvä leikkausteho, ei johtoa, eikä merkittävää painonlisäystä sähkösahaan verrattuna, toteaa motorsaegenkette-schaerfen.de.

Videot

Oksien karsintaa MSA 160 C:llä

Kiekkojen testisahausta

Toinen esimerkki MSA 160 C:n sahaustehosta:

Palkki ja parru poikki:

 

 

Lukijoiden kokemukset

Mikäli itselläsi on kokemusta Stihl MSA 160 C sahasta, kerro se muille, jätä kommenti alla!

 

Tags: , ,

Kategoria: Moottorisahat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *