Moottorisahan käynnistäminen

Vaikka nykyajan polttomoottorisahat sisältävät käynnistystä helpottavaa tekniikkaa, ei käynnistäminen välttämättä aina heti onnistu. Tässä muutama vihje moottorisahan käynnistämisen helpottamiseksi.

Ennen käynnistämistä

Jos et sitä vielä ole tehnyt, aloita lukemalla käynnistysohjeet sahasi käyttöoppaasta. Eri sahamerkeillä ja -malleilla saattaa olla pieniä eroavaisuuksia vaikka perusperiaatteet sahan käynistyksessä ovat samoja.
Ennen sahan käyttöä olisi myös hyvä tehdä nopea turvatarkastus jotta sahan käyttö olisi turvallista kun aloitat käytön:

 • moottorisahan kaikki osat ovat kiristettyjä eivätkä ole vioittuneet tai puutu
 • takimmainen rystyssuojus on ehjä
 • kaikki kahvat ovat öljyttömiä
 • ketjusieppo on paikallaan ja  se on ehjä
 • ketju on sopivan kireä

Käynnistysasento

Moottorisahaa voi käynnistää turvallisesti joko maassa tai vaihtoehtoisesti pitämällä takakahvaa jalkojen välissä. Turvallisempi näistä on sahan pitäminen maassa. Niin sanottu pudotus-käynnistys, missä pidetään kiinni käynnistyskahvasta ja sahaa pudotetaan, on vaarallinen eikä suositella.

Moottorisahan käynnistysasento maassa

Käynnistäminen maassa

Kun moottorisahaa käynnistetään maassa se pidetään paikallaan laittamalla toinen jalka puoleksi takakahvan sisään ja pitämällä vasen käsi tiukasti etukahvasta kiinni. Oikealla kädellä vedetään käynnistyskavasta. Tarkista ettei teräketju osu mihinkään joka voi takertua siihen.

Moottorisahan käynnistysasento jalkojen välissäKäynnistäminen jalkojen välissä

Toinen tapa käynnistää moottorisahaa on pitää takakahvaa puristettuna vasemman reiden ja oikean polvitaipeen välissä siten että vasen käsi on suorana ja pitää etukahvasta kiinni. Kuvassa ei tämä asento ole ihan kohdallaan. Sahaa käynnistetään vetämällä oikealla kädellä käynnistyskahvasta.

Kylmän sahan käynnistäminen

Aloita lukitsemalla ketjujarrua työntämällä ketjujarrun kahvaa eteenpäin. Jos sahassasi on ns. puolipuristusventtiili joka helpottaa käynnistämistä, paina sitä alas. Aseta rikastin (ryyppy) rikastusasentoon ja ota oikea käynnistysasento.

 • jos sahassa on primerpumppu (kumikupla) manuaalisen polttoainepumppaukseen, käytä sitä ohjekirjan ohjeiden mukaan, omassa sahassani sitä pumpataan kuusi kertaa
 • vedä käynnistyskahvasta kunnes moottori sytyttää (jos saha käynnistyy jo tässä vaiheessa, ota vaan rikastin pois päältä ja kaasuta kerran)
 • ota rikastin pois takaisin normaaliasentoon
 • jos puolipuristusventtiili on tullut ulos, paina se takaisin sisään
 • vedä uudestaan käynnistyskahvasta kunnes moottori käynnistyy
 • Kaasuta kerran ja anna moottorin käydä tyhjäkäynnillä
 • Kun olet valmis sahaamaan, vapauta ketjujarru

Lämpimän sahan käynnistäminen

Jos moottorisaha on lämmin ei rikastinta tarvitse käyttää. Käynnistys tapahtuu samalla tavalla kuten yllä, mutta ilman rikastimen käyttöä. Sahan käynnistyksestä jotkut käyttäjät käyttävät tekniikkaa jossa ensin vedetään muutama ”lyhyt” veto käynnistyskahvasta, ja sitten kunnon veto loppuun saakka. Idea tässä on siirtää polttoaineseosta sylinteriin lyhyillä vedoilla ja sitten käynnistää sahaa pitkällä vedolla, ja tällä tavalla säästää voimia.

Husqvarna 450 e moottorisahan ketjujarru, rikastin, polttoainepumppu ja puolipuristusventtiilin nappi

Husqvarna 450 e moottorisahan ketjujarru, puolipuristusventtiilin nappi, polttoainepumppu ja rikastin.

Jos kesällä on todella lämmintä  ja saha ei taho käynnistyä, se voi johtua polttoaineen kaasuntumisesta jolloin rikastinta voi kokeilla käyttää. Sitä ennen voi tarkistaa mikäli sytytystulppa on kuiva, mikä viittaa edellä mainittuun ongelmaan.

Yleisimmät käynnistysongelmat

Jos moottorisaha ei tahdo käynnistyä vaikka yrität tehdä kaiken kirjan mukaan, voi ongelma johtua monesta eri syystä. Tarkista kuitenkin seuraavat asiat ennen kun viet sahasi huoltoon.

Monta vetoa voi olla ihan normaalia

Jos saha on seissyt kauan tai polttoaine on loppunut välillä, voi käynnistäminen vaatia monta vetoa, joskus jopa kymmenen, sahasta riippuen. Jos sahassa on manuaalinen polttoainepumppu (ns. primer), ei niin monta vetoa vaadita. Voit kokeilla tekniikkaa jossa vedät muutaman lyhyen vedon ensin ja sitten täyden vedon käynnistyskahvasta. Muista myös tarkistaa että tankissa on oikeanlaista polttoainetta, mielummin tuoretta sellaista.

Käytätkö oikeata käynnistystekniikka?

Katso sahan ohjekirjasta jos olet epävarma, ja muista kytkeä pois rikastinta kun saha sytyttää ensimmäistä kertaa, muuten sytytystulpasta saattaa tulla liian märkä. Jos näin käy, irroita tulppa ja anna sen kuivua, vedä käynnistysnarusta muutaman kerran, ja asenna tulppa takaisin kiinni. Tarkista samalla että tulppa on puhdas ja ehjä. Jos tulppa on täysin kuiva useamman käynnistysyrityksen jälkeen, ei polttoaine pääse perille. Yleisimmät syyt tähän on huonokuntoinen kalvo kaasuttimessa, rikkinäinen polttoaineletku, tai parhaassa tapauksessa tyhjä tankki.

Sytytystulpan kunto

Puhdas ja ehjä sytytystulppa jossa on oikea kärkiväli on sahan käynnin kannalta tärkeä tekijä. Tarkista oma sahasi ohjekirjasta kuinka usein sytytystulppaa olisi hyvä vaihtaa. Käytön mukaan kärkeen keräntyy karstapiikki joka vaikuttaa kärkiväliin. Jos haluat tarkistaa tulpan kuntoa, voit irroittaa sitä ja laittaa tulpan hattua takaisin kiinni, pitää sitä sahan metalliosaa vasten samalla kun vedät muutaman kerran käynnistyskahvasta. Pidä tulppaa kiinni esimerkiksi pihdeillä keraamisen osan kohdalla jos haluat välttyä iskusta. Jos kipinää ei synny voi vika olla rikkinäinen puola tai sytytyskaapeli.

Tulpan voi puhdistaa esimerkiksi hiekkapaperilla. Alla esimerkkinä Stihl 180 sahan sytytystulpan vaihto ja tarkistus.

Sytytystulpat eivät maksa maltaita, joten joskus voi olla helpompaa vaihtaa uusi tilalle. Ole tarkka jotta ostat oikean mallisen tulpan. Varmista että sytytystulpan hattu on kunnolla kiinni.

Ilmansuodatin tukossa

Mikäli sahan ilmansuodatin ei puhdisteta säännöllisin välein on olemassa riski että se menee tukkoon, mutta sen tarkistaminen ja puhdistaminen on suhteellisen helppoa. Katso oma sahasi ohjeet tarvittaessa ohjekirjasta.

Ilmasuodattimen voi puhdistaa kevyesti harjalla, tai jos se on likaantunut huomattavasti, sen voi pestä miedolla saippualiuoksella ja vedellä, sekä antaa kuivua ennen asentamista ja käyttöä.

Polttoainesuodatin tukossa

Jos polttoainesuodatin on kovin likainen tai tukossa, on se vaihdettava. Suodatin sijaitsee moottorisahassa polttoainetankissa, ja sen voi koukata sieltä vaikkapa rautalangalla kuten oheisessa videossa. Turvallisinta on poistaa tankkiin jäänyttä polttoainetta ensin.

Äänenvaimennin tukossa

Mikäli saha on ollut kauan käytössä ja on käytetty hieman enemmän öljyä polttoaineessa kuin suositeltu, voi äänenvaimennin ajan myötä mennä tukkoon karstasta. Sitä voi puhdistaa irroittamalla äänenvaimenninta ja puhdistaa karstaa polttamallla esimerkiksi kaasupolttimella. Varo hengittämästä toimenpiteessä syntyvää savua.

Muu syyt

Jos ei ketjusaha käynnisty, syy voi löytyä monesta muustakin kohtaa. Virtalaite voi olla rikki, kaasutin tukossa, kaasutimmen kalvot kuluneet tai rikki, polttoaineletku rikki ym. Vanha saha voi olla yleisesti kulunut, eikä käynnisty yhtä helposti kuin uusi saha missä primer-pumppu.

Yksinkertaiset käynnistysongelmien ehkäisytoimenpiteet

 • Puhdista sytytystulppa ja tarkista kärkiväli.
 • Puhdista tai vaihda ilmansuodatin, huomaa että joissakin sahoissa, esim. Husqvarna 242, on kaksi ilmansuodatinta.
 • Käyttä tuoretta polttoainetta, mielummin ns. akrylaattibensiiniä (pienkonebensa), joka kestää säilyttämistä eikä kuluta kumiosia yhtä paljon. Joskus polttoaineen vaihto tuorempaan voi auttaa sahan käyntiin saamiseksi.
 • Puhdista sahaa ja huolla sitä käyttöohjeen mukaisesti.
 • Ehkäise veden ja lian pääsyä tankkiin

Jos moottorisaha ei vieläkään käynnisty

Mikäli olet tarkistanut tässä artikkelissa mainitut seikat ja saha ei vieläkään käynnisty, vie se huoltoon jossa ammattilainen voi korjata sahaa ja säätää kaasuttimen kierroslukumittarin avulla.

Tags: ,

Kategoria: Ohjeet

Kommenteja (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hannu Heimonen sanoo:

  Jos tahtoo välttyä mahdolliselta käynnistinkopan rikolta, vedon jälkeen naru palautetaan kahvaotteessa takaisin vetopyörälle.

 2. Esko sanoo:

  husgvarna ei käynisty on mäntä vaihtettu kalvot kaasariin uusi tulppa joka antaa hyvän kipinän mutta kaasari näyttää että se tulvii mikä vikana

 3. Sakari Mäki-Korte sanoo:

  Etsin apua ongelmaan kun narusta käynnistettäessä mäntä on ”jumissa”. Tulppa poistettuna ok. Sytytystulppa paikallaan puristukset kovat. Virtapiiri on kunnossa. Ei nesteitä kammiossa. Voiko sytytys magneetissa olla vika?

 4. je9 sanoo:

  mitenpä hussen puola rikko ilmenee. kipinää iskee tulppa mutta aika kesy kipinä ei mikään leimahdus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *