Polttomoottori- vai sähkösaha?

Moottorisahaa hankittaessa täytyy päättää mikäli aikoo hankkia sähkö- vai polttomoottorisahan. Useammalle moottorisahan ostajalle vastaus on ilmiselvä, mutta sinulle joka mietit kumpi olisi parempi omaan käyttöön seuraa muutama vinkki joka helpottaa valintaa.

Husqvarna 321 EL sähkösaha ja 236 polttomoottorisaha

Husqvarna 321 EL sähkösaha ja 236 polttomoottorisaha

Käyttötarkoitus

Kuten aina ketjusahaa valittaessa, tuleva käyttö määrittää vaihtoehtoja. Kuten jokainen varmasti ymmärtää, sähköisellä moottorisahalla ei mennä kovin pitkälle metsään, mikäli ei puhuta akkusahasta, mutta niitä ei käsitellä tässä artikkelissa. Mikäli kuitenkin käyttö tulee olemaan klapien teko ja puiden harvennus omassa pihapiirissä, sähkösaha on varteenotettava vaihtoehto.

Vähän kookkampienkin puiden kaadot onnistuu hyvin myös sähkösahalla, ja se voi olla kätevä rakennustyömaalla jos sähköä on saatavilla. Puutarhan pienempiin harvennuksiin sähkösaha on myös oivallinen valinta.

Mikäli on tarkoitus kaataa isoja puita ja sahata niitä polttopuuksi tai liikkuvuus on tärkeää, on taas polttomoottorisaha parempi valinta. Sähkösahalle ei suositella paljon enemmän kuin 30 metrin jatkojohtoa, joten jos vähänkin epäilet että joskus on tarve tehdä töitä tätä pidemmällä sähköpistokkeesta (Huom! Maadoitettu ja vikavirtasuojattu, ulkokäyttöön tarkoitettu pistoke ainoastaan!), on polttomoottorisaha oikea valinta.

Sähkö- ja polttomoottorisahan edut ja haittapuolet

Sähkösahojen moottorit ovat kehittyneet paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja tehoa löytyy tänä päivänä tarpeeksi, jopa enemmän saman hintaisen polttomoottorisahaan verrattuna. Esimerkiksi Husqvarnan 321 EL sähkösaha, ovh. 209 €, nimellisteho 2000 W. Husqvarnan samanhintainen polttomoottorisaha, 236 – mallin teho on 1.4 kW.

Sähkösahojen etuina (ja bensasahan haittapuolina) voidaan pitää:

 • pienempi melu
 • pienempi paino ja koko
 • vaivaton käynnistys (paina nappia!)
 • vaativat vähemmän huoltoa
 • ei suoria ympäristöpäästöjä, eikä pakokaasuja sisätiloissa
 • tasaisempi vääntövoima
 • pienempi takaisku
 • monessa mallissa ns. ketjun pikapysäytys kun kaasukahvaa päästetään irti
 • polttoaine ei lopu kesken käytön mikäli sähkölasku on maksettu, lisäksi polttomoottorisahan kuuluisi antaa jäähtyä ennen tankkausta

Sähkösahojen haittapuolet taas ovat:

 • Rajoitettu liikkuvuus ja toimintasäde
 • Johto voi olla hankalasti tiellä työskennellessä
 • Rajoitettu voima

Kun tarvitaan kunnolla voimaa, sähkösahat eivät pärjä isoille ammattisahoille, eikä sähkösahat ole tarkoitettukaan siihen. Omakotitalon tai mökin pihapiirin yleissahana sähkösaha voi kuitenkin olla juuri oikea valinta.

Moottorisaha käytössä

Kuva: dan / FreeDigitalPhotos.net

Polttomoottorisaha  tulee oikeuksiinsa kun tarvitaan raakaa voimaa ja kaadetaan isompia puita; ammattisahoissa on nykyään jopa 6.4 kW tehoa ja niihin saa 150 cm laipan tarvittaessa. Semmoisella ketjusahalla kaatuu isompi puu vaivattomasti kokeneen sahakäyttäjän toimesta. Tämän sahan käyttö vaatii tietysti käyttäjältä voimia, paino on nimittäin melkein kymmenen kiloa.

Liikkuvuus on tietysti toinen ratkaiseva tekijä, joskus on vaan mukavampi kun ei jatkojohto roiku perässä kun työskentelee sahan kanssa pihalla. Kevyemmät polttoaineella toimivat sahat painavat neljän kilon kieppeillä, ja sitä jaksaa käsitellä kevyempikin käyttäjä. Halvimmat sähkösahat voivat painaa saman verran.

Mikäli vielä mietit, hankitko sähkö- vai polttomoottorisahan, kokeile kumpaakin, jos vaan mahdollista. Ehkä naapuri lainaa omaansa muutamaksi tunniksi koekäyttöön. Muista kuitenkin että kaikissa sahoissa on eroja, 10 vuotta vanha vapaa-ajan saha ei ole sama kuin moderni merkkisaha.

Lopuksi, muista aina turvallisuus, käytä aina asialliset turva-varusteet vaikka tekisitkin muutaman klapin sähkösahalla saunan lämmitystä varten.

Tags: , ,

Kategoria: Osto-opas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *