Moottorisahakäyttäjän turvavarusteet

Moottorisaha on erittäin tehokas työkalu, mutta samalla erittäin vaarallinen. Suurimmassa osassa moottorisahaonnettomuuksia teräketju osuu käyttäjään vakavin seurauksin. Vaurioiden minimoimiseksi ja hengissä pysymiseksi on aina käytettävä asialliset turvavarusteet moottorisahalla sahatessa.

Työturvallisuuskeskuksen mukaan ”lainsäädäntö määrää ammattikäytössä pakolliset turvavarusteet, mutta myös muiden kuin ammattilaisten kannattaa oman turvallisuutensa nimissä perehtyä vakavasti turvavarusteasioihin ennen moottorisahaan tarttumista. Samalla kun ostaa ensimmäisen moottorisahan, tulee myös ostaa tarpeelliset turvavarusteet.” Pyörivän teräketjun osuessa ihmiskehoon, vauriot ovat harvoin pienet, ja jäljet aina rumat. Moottorisahan ketju ei leikkaa lihaa, vaan repii sitä. Katso video alempana kohdassa viiltosuoja.

Moottorisahaajan turvakypärä, kuulosuojaimet ja visiiri

 

Kypärä

Kypärän tarkoitus on suojata käyttäjää pieniltä putoavilta esineiltä, kuten puusta putoavilta kuolleilta oksilta, mutta myös terälevyn iskusta takapotkun sattuessa. Kypärä suojaa takapotkun sattuessa ainoastaan jos ketjujarru on pysäyttänyt ketjun ennen kun se osuu kypärään. Täysillä pyörivä moottorisahan ketju sahaa helposti kypärän läpi.

Ketjusahan takapotku kypärään

Takapotkun sattuessa kypärä suojaa terälevyn iskusta, mutta ei pyörivästä ketjusta. Kuva: Stihl safety manual.

EU:ssa kypärän on täytettävä EN397 standardia.

Turvakypärän EN397 läpäisykykytesti laboratoriossa.
 

Kasvosuojain / visiiri

Sahatessa lentää ymmärrettävästi purua ja lastuja, joten asiallinen suoja silmille on välttämätön. Suosituin silmäsuoja metsureilla on verkkovisiiri, joka ei huurru, ja suojaa laajemmalta alueelta kun pelkät suojalasit. Suhteellisen ohutta verkkolippaa pidetään tarpeellisena suojana, koska moottorishan tuottama hake on suhteellisen tasakokoista eikä mahdu visiirin lävitse. Moottorisaha ei myöskään tuota niin paljon purua kuin monet muut puuntyöstölaitteet.

Visiirin edut suojalaseihin verrattunna on parempi ilmanvaihto lämpimällä kelillä, laajempi suoja-alue, sekä huurtumattomuus. On myös olemassa plexi-viisiirejä jossa on pinnoite jonka pitäisi estää huurtamista. Parhaan suojan saa käyttämällä sekä suojalaseja että verkkovisiiriä. Kasvosuojaimen voi helposti nostaa ylös pois tieltä tarvittaessa.

Metsurin kypärät ja visiirit

Eri mallisia metsurin kypäriä ja visiirejä. Kuvat: Stihl.

Kuulosuojaimet

Kuulosuojaimet ja korvatulpat vähentävät moottorisahan melua tasolle joka ei aiheuta haittaa kuulolle. Moottorisahan melutaso voi olla jopa 115 dB. EU:ssa kuulosuojainten tulee vastata EN352-1 vaatimuksia.

Kuulosuojaimia saa myös FM-radiolla ja 3,5 mm:n audiotulolla, mp3-soittimelle tai viestintäradiolle.

Husqvarna H410-0770 kuulosuojaimet radiolla ja audio-tulolla.

Husqvarna H410-0770 kuulosuojaimet radiolla.

Suojahousut

U.S. Consumer Products Safety Commission mukaan, Yhdysvalloissa vuonna 1999 tapahtui yli 28 500 moottorisahaonnettomuutta, josta 36 % kohdistui jalkaan tai polveen. Nämä haavat vaativat keskimäärin 110 tikkiä. Pyörivän moottorisahaketjun osuessa jalkaan on olemassa suuri riski laajalle verivuodolle ja kohtalokaalle verenhukalle. Siksi jokaisen ketjusahan kanssa työskentelevän tulisi käyttää turvahousuja viiltosuojalla.

Viiltosuoja

Viiltosuoja pysäyttää pyörivän moottorisahan ketjun sekunnin murto-osassa tukkimalla sitä viiltosuojan kevlarkuiduilla jotka tarttuvat ketjuun ja kulkevat sahan sisään. Viiltosuojamateriaalia kehitellään aktiivisesti jotta siitä saataisiin sekä kevyttä, joustavaa että turvallista. Vaate joka on käyttäjälleen epämukava, liian kuuma ja hankaloittaa liikkumista on myös turvariski sinäänsä. Lisäämällä kuitukerroksia suoja paranee, mutta vaatteesta tulee myös painavampi ja jäykempi.

Moottorisahojen tehot ja ketjut kehittyvät myös koko ajan; edes viiltosuojahousut eivät tarjoa kunnon suojaa tehokkaalle sahalle, aggressivisesti leikkaavalla ketjulla. Alla video jossa esitellään miksi viiltosuojahousuja kannattaa käyttää. Testissä on käytetty eläinten lihaa vaatteiden sisällä. Ensin ilman suojaa, sitten 10 vuotta vanhoilla suoja-chapseilla, ja sitten moderneilla kevlarkuitu chapseilla.

Viiltosuojalle on kehitetty luokittelujärjestelmä joka kertoo kuinka hyvän suojan se antaa.

Turvaluokka 1 - viiltosuojamerkintä

Luokka

Max ketjunopeus

0

16 m/s

1

20 m/s

2

24 m/s

3

28 m/s

Oma sahasi ketjunopeus löydät käyttöohjeista tai valmistajan sivuilta.

On olemassa kaksi eri tyyppistä housutyyppiä: tyyppi A ja tyyppi C. Tyyppi A:ssa on suoja ainoastaan housun etuosassa, ja tyyppi C:ssä on suojaa jalan ympärillä, myös sivuilla ja takaosassa. Arboristit ja muut sahan kanssa puussa kiipeilevät hyötyvät eniten C-tyypin suojahousuista, koska joutuvat sahaamaan mitä erilaisissa asennoissa jolloin riski että saha osuu myös muuhun kun jalan etuosaan kasvaa.

Sahan osuttua housuihin niitä ei saisi ommella, vaan turvallisinta on hankkia uudet. EU:ssa suojahousujen tulee täyttää EN 381-5 vaatimuksia.

Hanskat

Sahatessa ja metsätöissä on hyvä pitää hanskoja jotka suojaavat käsiä mutta eivät ole liian jäykät. Hanskoja saa myös viiltosuojalla, ja se on yleensä vasemman käden kämmenpuolella. Onnettomuustilastot kertovat että suurin osa käsivaurioista moottorisahalla sattuvat juuri siihen kohtaan. EU:ssa hanskojen täytyy noudattaa EN381-7 standardia.

Moottorisahahanskat viiltosuojalla

Hanskat jossa vasemman käden viiltosuoja. Kuva: Wikipedia

Viiltosuojalliset kengät

Turvakengät suojaavat sekä varpaita murskaamiselta että jalkaa moottorisahan ketjulta. Kengän kärkiosassa on joko teräs- tai komposiittikerros, ja lisäksi viiltosuojallisissa kengissä on kerros viiltosuojakuitua. Suojakengissä on myös eri suojaluokat samoin kun suojahousuissa, joten kannattaa valita kengät oman sahan ketjunopeuden mukaan.

Husqvarna turvasaappaat

Kuva: Husqvarna

Turvakenkien lisäksi on myös turvasaappaita jossa viiltosuoja ja varvassuoja, kuten kuvan saappaat Husqvarnalta, joissa on suojaluokka 2 (24 m/s).

EU standardi turvakengille viiltosuojalla on EN ISO 20345:2011.

http://www.youtube.com/watch?v=5GecC1ZI0Wk

Turvakenkien testaus

Kotitekoinen viiltosujakenkien testaus

Muu varustus

Kunnollisten suojavarustusten lisäksi kannattaa metsässä aina pitää mukana ensiapupakkaus taskussa sekä kännykkä jolla voi hälyttää apua. Jos mahdollista, vältä yksin työskentelyä ja varmistaudu että joku tietää missä olet.

Tags: , , , , , ,

Kategoria: Turvallisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *