Kuusi puoliammattilais- moottorisahaa saksalaisessa testissä

Saksalainen ”Kettensägen” – lehti vertaili kuusi farmari-luokan moottorisahaa vuoden 1/2012 numerossaan.

Termi ”Farmarisaha” tarkoittaa tässä yhteydessä sahoja jotka ovat suunniteltuja noin 300 – 400 tunnin vuotuiseen käyttöön. Suorituskyvyiltään sahat eivät yllä ammattilais-sahojen tasolle.  Testiin valittiin suorituskyvyltään keskiluokan 50 cm3 sahat. Nämä sahat sopivat vaativimmille kotikäyttäjille sekä puutarha-ja viherrakentamiseen. Ja tietenkin maatilalle, johon kuuluu yksi tai kaksi hehtaaria metsää ja hedelmäpuita. Niillä voidaan leikata suuria määriä polttopuita, sekä hoitaa kevyempiä puunkaato-tehtäviä.

Kuusi puoli-ammattilais moottorisahaa testissä

Kuva: Kettensägen-lehti

Termi ”Farmarisaha” tarkoittaa tässä yhteydessä sahoja jotka ovat suunniteltuja noin 300 – 400 tunnin vuotuiseen käyttöön. Suorituskyvyiltään sahat eivät yllä ammattilais-sahojen tasolle.  Testiin valittiin suorituskyvyltään keskiluokan 50 cm3 sahat. Nämä sahat sopivat vaativimmille kotikäyttäjille sekä puutarha-ja viherrakentamiseen. Ja tietenkin maatilalle, johon kuuluu yksi tai kaksi hehtaaria metsää ja hedelmäpuita. Niillä voidaan leikata suuria määriä polttopuita, sekä hoitaa kevyempiä puunkaato-tehtäviä.

Kenttätesti

Kenttäkokeilu osoitti että kaikki koneet ovat teknisesti korkealuokkaisia. Ensimmäisenä testipäivänä yksikään kone ei käynnistynyt heti. Testin aikan Husqvarna osoittautui parhaaksi käynnistymään, kun taas Echo ja EFCO olivat hieman itsepäisiä kylmäkäynnistyksessä. Shindaiwa ja Dolmar tarvitsivat yleensä yhden tai kahden lisävedon käynnistyäkseen.

Sahauksessa Efko ja Solo loistivat, Shindawa ja Dolmar olivat keskikenttää, Echo ja Husqvarna taas hännillä. Tulokset vastaavat pääpiirteittäin moottoritehoja. Helppokäyttöisyydessä Husqvarna oli selvä ykkönen kenttätestissä. Testaajat kiittivät myös sitä että kaikissa sahoissa turvalaitteet olivat kohdallaan ja takapotkun taipumus pieni.

Kettensägen-lehti käytti seuraavat painoarvot pisteytyksessä:

Leikkaustesti: 55%

Käyttö: 25%

Varustelu: 20%

Lyhyt yhteenveto

Koko testin (saksaksi) voit ostaa ja ladata täältä. Alla lyhyt yhteenveto.

Dolmar PS-500

Dolmar PS-500 moottorisaha

Ketjun kiristämiseen tarvitaan mukana tulevaa työkalua. Sytytys, rikastin, ja pysähdys hoidetaan yhdellä ja samalla vipulla.  Vaikka Dolmarissa on EasyStart – toiminto vaati se vähän enemmän työtä käyttäjältä käynnistyäkseen. Kun moottori käynnistyy se käy heti puhtaasti ja reagoi nopeasti kaasuun. Saha leikkasi hyvin ja ketju pysähtyy nopeasti kun kaasuvipua päästää irti. Hyvä tasapainoinen yleissaha perinteiseltä valmistajalta.

Echo CS-500ES

Echo CS-500ESEcho ja Shindaiwa ovat japanilaisia valmistajia, jotka äskettäin yhdistivät voimansa. Molemmat brändit pitävät kuitenkin oman tuotevalikoiman. Myös Echo tarvitsee kiristysavaimen ketjun säätöön. Kone antaa korkean laadun yleisvaikutelman.

Testin nimellisesti heikoin sahan pitkä laippa teki vaikutuksen, vaikka koneen suorituskyky ei mahdollistanut sen hyödyntämistä. Käynnistyskäyttäytyiminen oli keskivertoa. Sahan käsiteltävyys oli miltei täydellistä, ja käyttäminen helppoa. Jämäkkä monipuolinen japanilainen saha. Suorituskyvyltään jää hieman Shindaiwan jälkeen, mutta käynnistyy paremmin kuin tämä.

Efko 152

Efko 152 moottorisahaEFKO-saha tulee italialaiselta Emak Groupilta joka toimii maailmanlaajuisesti ja toimittaa Efco ja Oleo-Mac tuotemerkkiset sahat. Efko 152 käyttäminen on helppoa, säätimet ovat selvästi esillä takakahvan vieressä. Ketjun kiristämiseen tarvitaan työkalua. Vaikka moottori ei aina ensimmäisellä vedolla käynnistynyt vaikutti saha työskenneltäessä vahvalta ja luotettavalta. Saha läpäisi testin puita tehokkaasti purut lentäen, ja sillä oli hauska työskennellä koska sahan käsittely oli helppoa ja tasapainoista. Moottori muistuttaa täysveristä urheiluautoa jota on hauska käsitellä kiitos ylivertaisen suorituskyvyn.

Husqvarna 445e

Husqvarna 445e moottorisaha

Husqvarna on maailman johtava moottorisahavalmistaja. Tässä näkyy valmistajan kokemus: käytännöllinen ketjun kiristys ilman työkaluja. Polttoainesäiliössä on katseluikkuna jossa näkyy polttoaineen taso. Rikastin, sytytys ja pysäytys on yhdistettu yhteen vipuun. Sen lisäksi saha vakuuttaa ensiluokkaisella viimeistelyllä.

5 cm3 vähemmän iskutilavuus kuin kilpailijoilla näkyi. Jos sahaa painoi alas sahatessa kierrokset laski ja kesti jonkun aikaa ennen kuin nousivat taas. Tämä maksaa aikaa. Jos antoi ketjulle vapaat kädet, kaivoi se itsensä hyvin puun läpi. Aito ammattilainen!

Jos käyttää moottoria korkeilla kierroksilla on suorituskyky kilpailijoihin verrattuna keskitasoa. Husqvarna näyttää missä kaappi seisoo tekniikan suhteen.

Shindaiwa 490

Shindaiwa 490 moottorisahaShindaiwa 490 on toinen Echo-yhtiön japanilaisesta sahoista, mutta eri rakenteella ja erityyppinen kuin testin Echo saha.

Ketjun kiristämiseen tarvitaan työkalua. Käyttäjäystävällistä on että sytytys, rikastin ja pysähdys ovat yhdistetty keskeiseen ohjauslaitteeseen.

Shindaiwa osoittautui oikeaksi diivaksi mitä tuli käynnistykseen. Kun moottori kävi saha osoittautui todelliseksi työjuhtaksi joka tuntui vaativan lisää töitä koko ajan. Saha puri hyvin ja leikkaisi nopeasti ja siististi sekä kuivaa että kosteaa puuta.

Sahojen Samurai.  Leikkausteho ja käsiteltävyys kuin japanilaisessa miekassa.

Solo 652

Solo 652 moottorisaha

Saksalainen Solo, jotka valmistavat myös skoottereita. Varustelutaso vastaa testin useimpien muiden sahoja. Jotta laippa ja ketju voidaan asentaa, sekä kiristää ketjua, tarvitset työkalun. Solo on hyvin tehty, istuu hyvin kädessä ja on suhteellisen kevyt.

Käytössä Solo asettuu testin kärkeen. Saha käynnistyi luotettavasti ja sahasi tehokkaasti. Käynnistyminen, kaasukahva ja sahan käsittely ilahduttivat.

Kenttäkoen johdonmukaisesti paras saha, Solo 652 oli testin voittaja, ja saha oli myös testin edullisimpia.

Arvosanat

Täydet pisteytykset joka ominaisuudet voit lukea testissä, tässä kuitenkin arvosanat saksalaisen lehden mukaan:

Solo 652: erittäin hyvä

Dolmar PS-500: hyvä – erittäin hyvä

Shindaiwa 490: hyvä – erittäin hyvä

Efko 152: hyvä – erittäin hyvä

Husqvarna 445e: hyvä – erittäin hyvä

Echo CS-500ES: hyvä

Omat kokemukset

Omistatko jonkun testin sahoista? Kerro kokemuksesi muille kommentoimalla alla!

 

Tags: , , , , , , ,

Kategoria: Vertailut

Kommenteja (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Pauli Kuitula sanoo:

    Hei! Tulipas mieleen että jaanpa oman myönteisen käyttökokemuksen. Itselläni on ollut käytössä Oleo-Matic 941 CX moottorisaha. Rankapuuta ja järeää tukkiakin. Lähtee kolmannella vedolla käyntiin ja jaksaa hyvin. Ei mitään vikaa 5-vuoden aikana. Joskus kun tuli tarve säätää kaasaria niin poistin säätöruuvien päältä muoviset hatut. Säätövara lisääntyi huomattavasti 🙂

  2. efco sanoo:

    Vaihdoin efcoon kaasuttimen kalvot ja puhdistin sen muutenkin. Ei auttanut huonoon kierrosherkkyyteen. Vasta kun poistin säätöruuvien rajoitusmuovit alkoi kone saamaan tarpeeksi ”soppaa”. Saha 8 vuotta vanha. Ehkä imuilmavuotoa tai sitten vaan sylinteri kulunut…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *